LIVRARE GRATUITĂ peste comenzi de 200 lei.

Fibre esențiale

Auzim și vedem din ce în ce mai multe locuri, că un consum adecvat de fibre are multe efecte benefice asupra sănătății noastre. Studii științifice susțin, că fibrele dietetice ajută digestia și funcționarea bacteriilor intestinale, au un efect pozitiv asupra nivelului de grăsime din sânge și chiar susțin o dietă eficientă. Pe baza acestora, asigurarea unui aport adecvat de fibre intră pe bună dreptate în atenția nutriționiștilor conștienți.

Până în secolul al XX-lea, nu s-a acordat o importanță deosebită fibrelor. Până la Kellogg, creatorul fulgilor de cereale, care a experimentat efecte pozitive ale consumului de fibre la pacienții cu boli intestinale și constipație.

Alimentele de origine vegetală pot fi utilizate ca sursă de fibre.

Fibrele alimentare sunt acea partea a plantelor, care sunt rezistente la digestie și se fermentează parțial sau complet în colon. Fibrele sunt formate din polizaharide, oligozaharide și lignină. Pe baza acestora, aceștia sunt carbohidrați complecși care nu pot fi digerați de corpul uman. Doar bacteriile din colon sunt capabile să le descompună parțial, oferind doar o cantitate foarte mică de energie.

Știai că există două tipuri de fibre?

Fibrele solubile în apă, cum ar fi pectina, ß-glucanul, inulina și amidonul rezistent încetinesc absorbția zaharurilor, încetinind creșterea glicemiei după masă. Pectina poate afecta metabolismul grăsimilor prin legarea colesterolului și a acizilor biliari, astfel încât aceștia să nu fie reabsorbiți, scăzând astfel nivelul colesterolului. Prin scăderea colesterolului, riscul bolilor cardiovasculare poate fi redus. Fibrele solubile în apă sunt capabile să lege substanțele nocive care sunt, de asemenea, solubile în apă, lăsând astfel o proporție mai mică de substanțe toxice și cancerigene în intestin.

Fibrele insolubile în apă includ celuloză, hemiceluloză și lignină. Acestea ajută la funcționarea corectă a intestinului, reduc presiunea din colon, măresc volumul conținutului intestinului, accelerează trecerea alimentelor prin tractul intestinal și, astfel, ajută să avem un scaun regulat. Fibrele insolubile în apă inhibă activitatea enzimei degradante a amidonului, adică activitatea amilatului, astfel se încetinește absorbția carbohidraților. O dietă bogată în fibre pentru persoane cu diabet poate reduce fluctuațiile zahărului din sânge și poate îmbunătăți sensibilitatea la insulină.

Cauzează un efect de saturație…

Fibrele se umflă în stomac cu absorbția apei, astfel cauzează un efect de saturație pentru o lungă perioadă de timp. Deoarece nu se descompun și nu se absoarb, încetinesc absorbția proteinelor, grăsimilor și carbohidraților. Acestea sunt calitățile, care susțin eficiența dietei.

Știai că fibrele sunt un aliment util pentru bacteriile intestinale?

Aceste bacterii fermentează o porțiune a fibrelor în acizi grași cu lanț scurt, iar apoi acești acizi grași hrănesc celulele epiteliale ale colonului, jucând astfel un rol preventiv în dezvoltarea cancerului de colon. Inulina și oligozaharidele sunt numite și prebiotice, deoarece stimulează multiplicarea și funcționarea tulpinilor bacteriene benefice din colon, susținând astfel sănătatea noastră. 70% din sistemul imunitar al corpului nostru se găsește în sistemul digestiv. Starea sistemului de apărare este foarte afectată de calitatea florei intestinale. Calitatea dietei noastre, anumite medicamente, tratamente și stresul pot tulbura echilibrul florei intestinale. Consecințele răsturnării echilibrului sunt înspăimântătoare, deoarece putem experimenta oboseală, susceptibilitate la infecții, tulburări de indigestie și absorbție, reacții alergice și boli ale pielii. Numărul și activitatea tulpinilor bacteriene benefice pot fi afectate favorabil de o nutriție adecvată. De exemplu, cu o dietă bogată în fibre.

Cât este recomandat?

Aportul de fibre recomandat este de 25-30 de grame pe zi. Această cantitate poate fi acoperită cu alegeri conștiente de alimente . Deoarece fibrele absorb apa din intestine, este important ca aportul crescut de fibre să fie însoțit de un aport zilnic adecvat de lichid de 2-3 litri.

Cerealele de la Hester’s Life au un conținut ridicat de fibre datorită fulgilor de ovăz fără gluten, fulgilor de quinoa, fulgilor de hrișcă, semințelor oleaginoase și fructelor cu semințe mici. Consumând o singură porție (50 g), poți acoperi deja 15-20% din aportul zilnic recomandat de fibre. Dacă îți dorești cereale și mai fibroase, alege dintre produsele Hester's Life!

Străduiește-te să creezi o dietă echilibrată și să crești aportul de fibre. Alege alimente sănătoase de bună calitate pentru a-ți diversifica dieta! Crede-mă, faci mult pentru sănătatea ta.

Sursă: https://hesterslife.com/blog/9-nelkulozhetetlen-rostok

Articole Similare

© 2023 muzli.ro - Toate drepturile rezervate.